Tai Chi & Parkinson

03-08-2023

In het algemeen (niet enkel bij Parkinson) stimuleert de beoefening van Tai Chi het zenuwstelsel, verbetert de bloedsomloop en ademhaling, versterkt de spieren en pezen, door dat we met druk werken versterkt Tai Chi ook de botten, (osteoporose) en vermindert het risico op fracturen bij vallen. Ook het risico op vallen vermindert omdat de patiënt een betere bewustwording heeft van zijn lichaamshouding, het verhoogt de concentratie op wat je aan het doen bent "nu".

Het psychisch welbevinden mag ook niet vergeten worden. Tai Chi traint lichaam en geest, hierdoor krijg je stress, angst en depressiviteit beter onder controle waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. We zien dat deze positieve effecten al merkbaar zijn bij een matige training (tweemaal per week trainen van één uur per keer).

In de Chinese denktraditie worden lichaam en geest als één geheel gezien. In een goed leven, hetgeen dan een lang en gezond leven is, leeft de mens in evenwicht met de natuur, zijn omgeving en zichzelf. In de recente geschiedenis hebben de gezondheidsvoordelen van Tai Chi steeds meer aandacht gekregen. Bij het aanleren van de Yang-stijl worden vloeiende bewegingen gemaakt, deze bewegingsvorm is een voortdurende oefening in het vermogen om je balans te houden. Deze Tai Chi Yang-stijl leren onthouden en eigen maken vraagt concentratie en oefening, maar geeft ook een gevoel van plezier en voldoening. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt een positieve werking voor mensen met Parkinson.

Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.